WAT ZEGT EEN LABEL?

Bijgewerkt op: 4 jun.
WAT ZEG EEN LABEL OVER JOUW KLEDINGSTUK?

‘Made in Bangladesh’, ‘Made in China’ of ‘Made in Europe’; T-shirts en spijkerbroeken uit onze kledingkasten komen van over heel de wereld. Maar wat zegt dit precies over deze kledingstukken en is ‘made in Europe’ ook beter dan een kledingstuk gemaakt in Bangladesh of China?


Veruit de meeste kleding wordt tegenwoordig gemaakt in ontwikkelingslanden. Alleen China, Bangladesh, India en Turkije zijn samen al goed voor 75% van de handel in textiel en kleding. Dat is niet altijd zo geweest. In de tweede helft van de 18de eeuw was de textiel- en kledingindustrie namelijk nog voor een groot deel vervaardigd in Europese landen. Met name de industrialisatie begin 19de eeuw zorgde ervoor dat veel Europese landen, waaronder ook Nederland, steeds meer kleding gingen produceren. Dat was alleen maar van korte duur. Vanaf de 20ste eeuw werd de productie meer en meer uitbesteed aan landen met lagere lonen.


Made in….. zegt dus eigenlijk niet zoveel over de daadwerkelijke afkomst van het hele kledingstuk maar geeft alleen aan in welk land het geproduceerd is. En wat zegt dat over de manier waarop je kledingstuk is gemaakt? “Weinig”, aldus Modint, een ondernemersorganisatie voor mode en textiel. “Elk land heeft goede en minder goede fabrieken waar kleding wordt geproduceerd. “Dat iets gemaakt is in Bangladesh of China zegt dus in het kader van duurzaamheid niks.”


Als het label in onze kledingstukken dus blijkbaar niks of heel weinig zegt, waarom zit het er überhaupt dan in? Steen: “In Amerika bijvoorbeeld is een kledinglabel wettelijk verplicht. Zo kunnen consumenten herleiden uit welk land hun aangeschafte product komt. In Europa is een label niet verplicht maar veel merken zetten het er wel in aangezien ze ook in en aan het buitenland verkopen.”


Vindt u als consument dat een label feitelijke gegevens dient te bevatten dan wel dat duidelijk moet zijn waar het product is gemaakt en oorspronkelijk vandaan komt?


bron

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven